Povijest

Petason d.o.o. osnovan je 1990. godine, a u počecima su se poslovne aktivnosti tvrtke prvenstveno odnosile na uzgoj i prodaju živih svinja i kokoši na farmama s područja uže okolice Splita.

Povijest Petason d.o.o.

S vremenom je tvrtka proširila raspon svojih djelatnosti na proizvodnju, preradu, pakiranje i distribuciju svježeg svinjskog, telećeg i junećeg mesa. Jasan pokazatelj jačanja i moći je akvizicija Mesopromet d.o.o.-a 2004. godine, jedne od najvećih mesnih industrija na području bivše Jugoslavije.

S preuzetim proizvodnim pogonima za svježe meso koji su se u potpunosti renovirali i dodatno značajno proširili, započinje još veći i brži opseg poslovanja tvrtke Petason, a djelatnost se iz Splita i uže okolice širi na cijelu Dalmaciju, a potom i na ostale regije Hrvatske.

Slijedećih nekoliko godina obilježio je rast i razvoj na svim poljima tvrtke, sa značajnim ulaganjima u cilju jačanja konkurentnosti na tržištu, s posebnim naglaskom na osiguravanje kvalitete i sigurnosti proizvoda. Tako tvrtka 2006. godine uvodi HACCP standard, te ISO 9001: 2008 standard 2012. koji je poslije i recertificiran, pa trenutno imamo još aktualniji standard upravljanja kvalitetom – ISO 9001:2015, dok smo standard FSSC 22 000: 2010 uveli 2013. godine, a sve u svrhu zadovoljavanja visokih regulatornih kriterija za sigurnost hrane.

Krajem 2016. godine, tvrtka otvara još jedan proizvodni pogon, za proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda te tako povećava svoj asortiman nudeći kupcima cjelokupnu ponudu suhomesnatih proizvoda, koje 2017. godine počinje proizvoditi pod robnom markom BOKUN GUŠTA.

2018. godine tvrtka postaje partner udruge Baby beef koja nudi iznimno cijenjenu, domaću junetinu od junadi uzgojene na hrvatskim farmama hranom s hrvatskog polja.

Svjesni utjecaja klimatskih promjena te u cilju zaštite i neškodljivog djelovanja na okoliš, tvrtka 2021. godine ostvaruje značajna ulaganja u obnovljive izvore energije, tj. ugradnju solarnih panela, uz potporu bespovratnih sredstva iz EU fondova.

2023. godina je posebno važna za razvoj tvrtke obzirom da Petason d.o.o. postaje stopostotno vlasništvo društva Tommy d.o.o., te tako dodatno ojačava svoju poziciju u veleprodaji i distribuciji mesa i mesnih proizvoda na dalmatinskom tržištu. Također, iste godine dovršen je i projekt investicije u novi, treći po redu proizvodni pogon tvrtke, namijenjen proizvodnji punjenih trajnih proizvoda, čime Petason još jednom u velikoj mjeri širi paletu svoje kvalitetne ponude.

Petason mesna industrija