Povijest

Petason d.o.o. osnovao je 1991. godine veterinar dr. Zdravko Plazonić, a u počecima su se poslovne aktivnosti tvrtke prvenstveno odnosile na uzgoj i prodaju živih svinja i kokoši na farmama s područja uže okolice Splita.

Povijest Petason d.o.o.

S vremenom je tvrtka proširila raspon svojih djelatnosti na proizvodnju, preradu, pakiranje i distribuciju svježeg svinjskog, telećeg i junećeg mesa. Jasan pokazatelj jačanja i moći je akvizicija Mesopromet d.o.o.-a 2004. godine, jedne od najvećih mesnih industrija na području bivše Jugoslavije.

S preuzetim proizvodnim pogonima za svježe meso koji su se u potpunosti renovirali i dodatno značajno proširili, započinje još veći i brži opseg poslovanja tvrtke Petason, a djelatnost se iz Splita i uže okolice širi na cijelu Dalmaciju, a potom i na ostale regije Hrvatske.

Slijedećih nekoliko godina obilježio je rast i razvoj na svim poljima tvrtke, sa značajnim ulaganjima u cilju jačanja konkurentnosti na tržištu, s posebnim naglaskom na osiguravanje kvalitete i sigurnosti proizvoda. Tako tvrtka 2006. godine uvodi HACCP standard, te ISO 9001: 2008 standard 2012. koji je poslije i recertificiran, pa trenutno imamo još aktualniji standard upravljanja kvalitetom – ISO 9001:2015, dok smo standard FSSC 22 000: 2010 uveli 2013. godine, a sve u svrhu zadovoljavanja visokih regulatornih kriterija za sigurnost hrane.

Krajem 2016. godine, tvrtka otvara još jedan proizvodni pogon, za proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda te tako povećava svoj asortiman nudeći kupcima cjelokupnu ponudu suhomesnatih proizvoda, koje 2017. godine počinje proizvoditi pod robnom markom BOKUN GUŠTA.

2018. godine tvrtka postaje partner udruge Baby beef koja nudi iznimno cijenjenu, domaću junetinu od junadi uzgojene na hrvatskim farmama hranom s hrvatskog polja.

Od 2020. godine Petason d.o.o. je ponosni vlasnik krovnog certifikata u prehrambenoj industriji, IFS Food standarda, čija primjena osigurava sigurnost hrane te standardiziranost i stabilnost zajamčene kvalitete, a kroz IFS norme zadovoljavaju se i kriteriji sustava upravljanja sigurnošću prehrambenih proizvoda koji čine prioritet našeg poslovanja.

 

Petason mesna industrija